Historie
Toen op 9 december 1920 de eerste grondkavel in een openbare verkoop door William Waller, huisarts te Rhenen, werd aangekocht was dit het startsein van een indrukwekkende krachttoer om het destijds ruige gebied in een aantrekkelijk buitenverblijf te transformeren. William Waller had vele jaren daarvoor al de potentie en de uniekheid van het Rhenense landschap verwoord. In een brief aan Constance Dijckmeester, zijn verloofde destijds, beschreef William Waller in 1906 de omgeving van Rhenen: "De omstreken vind ik hier magnifique. Het is wel veel open heuvels en vergezichten, doch woest en onbeschaafd. Allemachtig schilderachtig".
Voordat het woonhuis gebouwd werd in 1927 werd er eerst In 1921 een prieel neergzet, bekend als de theehut. In 1927 gaf de bouwheer William Waller, de architect J.B. van de Haar opdracht een huis te tekenen die werd gebouwd door aannemer Hertzinger en Schimmel uit Amersfoort.
Ter ere van het 100-jarige bestaan van landgoed De Tangh is een boek uitgegeven in december 2020 met de titel 'Genius Loci'. Dit boek is een beschrijving over de ontstaansgeschiedenis van De Tangh met een overstijgend thema: de unieke plaats en locatie van het landgoed. Het ongehinderd uitzicht op de Rijn en vergezichten tot ver in de, veel lager gelegen, Betuwe maakt De Tangh bijzonder on-Nederlands waarbij de Arcadische kenmerken, zoals beboste hellingen en een meanderende rivier, dit nog eens versterken. Aangezien William Waller een fervent amateurfotograaf en filmer was, is er bijzonder veel historisch beeldmateriaal bewaard gebleven. Er was zelfs een speciaal ingerichte donkere kamer gesitueerd in het woonhuis om het eigen beeldmateriaal zelfstandig te kunnen ontwikkelen. Gesteld kan worden dat dankzij deze passie van de huisarts er prachtige 'beeldverhalen' zijn ontstaan in het boek.